Uzpirkts «žurnālists» lamā savus vecākos kolēģus
Publicēts 22. aprīlī, 2011.
Ir tāds Kārlis Streips, kurš cenšas par sevi atgādināt dažādos veidos, tostarp rakstot emocionālus blogus. Tie parasti ir tādi reflektējoši, notikumiem pakaļ skrienoši, žultaini un nenovīdīgi — nu apmēram tādi, par kuriem labākus pat varētu sagaidīt no vidusmēra tantes Bauskā. Lūk, viens piemērs (gramatiskās kļūdas saglabātas kā oriģinālā):

«Ja, savukārt, par Puzes ķeizara kabatas avīzi, absolūti nav šokējoši, ka abi laikraksta lielākie "žurnālisti" Rozenblats un Dreibergs, vai kā nu viņus tur sauc, pēdējās trīs dienas ir vienkārši šausminājušies par Vikilīku materiālos atrodamo ziņu, ka ASV vēstniecība 2008. gadā ir saņēmusi vēstis no Valsts prezidenta kancelejas par to, kas runāts kādā Nacionālās drošības padomes sēdē. Sev tipiskā kārtā, Rozenblats un Dreibergs ir intervējuši tikai bijušos politikāņus, piedevām ne gluži tos, kuriem būtu pati labākā reputācija (runa ir par piensaimnieku Jaundžeikaru un lopu dakteri Veldri), kā arī tādus pašreizējos opozīcijas "spīdekļus," kā Mākoņpapus no nebūtībā aizgājušās "Tautas" partijas, bet ne, piemēram, kādu no valdības, kurš varbūt pacietīgi Rozenblatam un Dreibergam varētu paskaidrot, ka Amerikas Savienotās Valstis, čabulīši, ir Latvijas Republikas stratēģiskais partneris, un minētajā gadījumā nupat bija noticis Krievijas iebrukums Gruzijā, par ko tādiem NATO stratēģiskiem partneriem, kā Latvijas Republika un Amerikas Savienotās Valstis, protams ir kopēja ieinteresētība.»

Nepieskaroties jautājumam par Prezidenta kancelejas darboņa Andra Pelša pastrādāto valsts nodevību, platu smaidu izsauc Streipa gānīšanās. Lieta tāda, ka apmēram ap to pašu laiku, kad nāca gaismā Pelša nodevība, parādījās arī viena cita publikācija — Streips klusībā ir saņēmis naudu no… Prezidenta kancelejas! Vai tik nav tā, ka Pelša darbavietas uzpirkts «žurnālists» tagad mēģina atstrādāt saņemtos Jūdas grašus?

Mans personīgais viedoklis — žurnālisti pareizi darītu, ja savas uzskatu atšķirības nerisinātu publiski. Arī man ir tādi kolēģi — lieliski žurnālisti, kuru darbu vienmēr esmu novērtējis ar piecām zvaigznēm, neraugoties uz to, ka mūsu uzskati ir diametrāli pretēji. Bet tas mums nav licis uzsākt personīgu kašķi, un kur nu vēl publiskajā vidē: esam saglabājuši pozitīvas, koleģiālas attiecības — pa reizei satiekamies, lai iedzertu vīnu, nevis lai naidotos.

Bet Prezidenta kancelejas uzpirktais «žurnālists» Streips, aizstāvot ASV spiegu — valsts nodevēju Pelšu, ir uzbrucis (viņaprāt) pazemojošā veidā Ritumam Rozenbergam un Uldim Dreiblatam: diviem žurnālistiem, kas ir vecāki, pieredzējušāki un cienījamāki par Streipu. Kāpēc? Lieta tāda, ka Streips vienmēr ir bijis mediju personība, raidījumu vadītājs un notikumu komentētājs, bet ne notikumu radītājs. Savu mūžu Streips nekad nav atklājis nevienu skandālu, nevienu korupcijas gadījumu un — jā — arī nevienu valsts nodevēju. Bet R&D komanda vienmēr darījusi tieši pretējo: meklējusi oriģināltēmas, skandālus, slēptu informāciju, un dara to ne pirmo gadu desmitu: tieši Dreiblats, strādājot Rīgas Balsī, bija tas, kurš savulaik atklāja «Latvenergo triju miljonu lietu». Vēlāk, pateicoties Gundegai Vārpai (tolaik — Dienas biznesā), tika apturēta analoģiska afēra ar Ventspils Naftas naudu, un beigu beigās «triju miljonu lietas» tika padarītas neiespējamas, aizliedzot valsts institūcijām slēgt cesiju. (Bet Ventspils Nafta revanšējās Vārpai, piedāvājot viņai atbildīgu, ienesīgu amatu. Dreiblats savukārt ieguva visaugstākos profesionālos apbalvojumus, ieskaitot tolaik populāro Bonnieru prēmiju, kaut gan strādāja Bonnier grupai konkurējošā avīzē.)

Kopš tā laika Rozenbergs un Dreiblats profesionāli pilnveidojušies, un Dreiblats vēl kļuvis par trešdaļas akciju īpašnieku pats savā darbavietā — Mediju Namā.  Bet Streips…?


Komentāri (1)
Zandis: Bļa, šitais toč šokējoši! Mani vismaz nošokēja.
24/04/2011 21:47
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: