Telegraf lieta: Nu kurš tā aizstāv savējos — žurnālistus!?
Publicēts 1. decembrī, 2010.
Reti kuru gadu ir bijuši tik daudz notikumi kā šogad, kas apliecina nepieciešamību rīkoties strikti, noteikti un konsekventi, lai aizstāvētu vārda brīvības pamatprincipus!

Raug, atkal kārtējais nelāgais skandāliņš: Telegraf izdevēji atlaiduši galveno redaktoru, kurš publicējis caurcaurēm dzeltenu ziņu par to, ka kāds agresīvs skolnieks ar sliktām atzīmēm nolamājis Nilu Ušakovu par «duraku». «Izdevējs vēlas redzēt Telegraf kā respektablu laikrakstu, kas orientēts uz ekonomikas attīstību, savukārt Krasņitskis uzskata, ka masu mediju loma ir — būt «ķēdes suņiem», kuri sabiedrības interesēs seko līdzi notiekošajam varā,» tā mediji.

Man kā sabiedriskas organizācijas aktīvistam ir grūti saprast, kuram tur īsti ir taisnība un kuram — nē. (Pieļauju, ka ne viens vien nosmējās — taisnība varbūt ir tam skolniekam?) Bet, no malas raugoties, ir acīmredzams — Telegraf izdevēju padomes locekļi ir izdarījuši lāča pakalpojumu saviem žurnālistiem!

Telegraf izdevēja A/S News Media Group (NMG) padomes priekšsēdētāja vietnieks Vadims Jerošenko biznesa portālam Nozare.lv atzina, ka aizstāvēs žurnālistu intereses, taču pieļauj — ja nebūs iespējas vienoties ar laikraksta īpašnieku pārstāvjiem, viņš varētu arī atstāt savu amatu. «Centīšos aizstāvēt laikraksta kolektīvu, jo jūtos atbildīgs par šiem žurnālistiem,» pauž Jerošenko, piebilstot, ka galējā variantā, ja ar īpašnieku pārstāvjiem nebūs iespēja panākt vienošanos, viņš varētu arī pamest savu amatu laikraksta padomē. Bet padomes loceklis Lato Lapsa jau aizgājis no padomes, kura šādā gadījumā būs jāpārvēlē.

Nezinātājiem apskaidrošu Komerclikumu. Avīzes redaktoru pieņem darbā valde. Valdi ieceļ kompānijas padome, kuru savukārt ievēlē akcionāri. Tātad: ja valdes locekļi spiež galveno redaktoru un žurnālistus pārkāpt vārda brīvību un aizliedz rakstīt par to, ka kāds «divnieku karalis» it kā esot nolamājis pilsētas mēru, tad padomei vajadzēja izmantot savas pilnvaras un nomainīt valdi, ieceļot tādus cilvēkus, kas liek mierā žurnālistus. Izklausās ļoti vienkārši? Taču tā vietā, lai izmantotu savas pilnvaras (galu galā priekš tam padome jau vispār ir domāta, lai realizētu kontroles un uzraudzības funkcijas!), padomes locekļi nevis atrisina situāciju triju stundu laikā, bet gan paceļ ķepiņas!!!

Tā kā NMG padome ir situāciju ar Telegraf sabojājusi.

Bet kāds ir šīs rīcības cēlonis? Kāpēc tādam Jerošenko vienkāršāk ir nevis atrisināt problēmu, uzliekot dažus parakstus, bet gan drīzāk aiziet no amata NMG? Vai tikai atbilde neslēpjas faktā, ka viņš un Ušakovs startēja pašvaldību vēlēšanās no viena saraksta, un abi divi pašlaik itin brālīgi sēž brīvostas valdē?


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: