RSF kategoriski pieprasa nekavējoties izbeigt kriminālprocesu pret Neo un Ilzi Naglu
Publicēts 26. augustā, 2010.
Starptautiskā preses brīvības organizācija "Reportieri Bez Robežām" prasa Latvijas varasiestādēm nekavējoties izbeigt kriminālprocesu pret interneta aktīvistu Ilmāru Poikānu un LTV žurnālisti Ilzi Naglu, kuri izgaismoja nopietno drošības caurumu VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

«Mēs esam saniknoti, kādā veidā kriminālizmeklēšana ir tikusi lietota, lai aizskartu Poikānu un Naglu,» šodien paziņoja Reportieri Bez Robežām. «Poikāna un Naglas ziņotais bija absolūta patiesība, un viņu sniegtās ziņas neviens nav apstrīdējis. Mēs pieprasām nekavējoties izbeigt izmeklēšanu un atsaukt jebkuras apsūdzības viņiem!»

«Uzbrukums un aizskārums aktīvistiem, kas sākās februārī, ir jau sen ir aizgājis pārāk tālu un vardarbīgi pārkāpj jebkuras robežas Eiropas mediju brīvības standartiem. Poikāns un Nagla nav jāvaino par skandālu, kas izcēlās VID programmatūras kļūdu dēļ. Viņi izmantoja savas tiesības izgaismot faktus, kam ir pilnīgi skaidra sabiedriska nozīme.»

Kaut gan Poikānu un Naglu joprojām apdraud kriminālatbildība, izmeklēšana par VID amatpersonu un DATI Exigen atbildību greizās programmatūras izstrādāšanā ir izbeigta. Vienīgie mēri, kas tikuši pieņemti — trīs VID darbiniekiem (Ivetai Bērtulsonei, Viesturam Šķiļam un Jurim Stumpam) piemērots disciplinārsods: mēnešalgas samazināšana par 20%.

«Mēs stingri nosodām šo ļoti dīvaino un vienpusējo pieeju, kādu šai lietai piemērojušas Latvijas varastiestādes,» pauž Reportieri Bez Robežām. «Cilvēki, kas ir atbildīgi par problēmu, ir atstāti sveikā, kamēr apsūdzēti tiek tie, kas leģitīmi informēja pārējos pilsoņus par briesmām viņu personas datiem. Atbildīgās iestādes šķiet izrādām mērķi apklusināt medijus šajā gadījumā, kad galvenais jautājums ir par valsts atbildību notikušajā.»


Komentāri (1)
Mārtiņš: ...trīs VID darbiniekiem (Ivetai Bērtulsonei, Viesturam Šķiļam un Jurim Stumpam) piemērots disciplinārsods: mēnešalgas samazināšana par 20%..., bet tos 20% viņiem izmaksās prēmijās :D Baigais sods :D
..«Mēs stingri nosodām šo ļoti dīvaino un vienpusējo pieeju, kādu šai lietai piemērojušas Latvijas varasiestādes,»..
...pārkāpj jebkuras robežas Eiropas mediju brīvības standartiem.... Ja pārkāpj, kāpēc tad viņi neaizstāvas un nesauc varasiestādes pie atbildības?

Apsūdzības tiešām ir st..as, bet LV tiesību sistēma ir ļoti zemā līmenī :( Par nogalināšanu, izvarošanu ieslodz uz mazākiem gadiem nekā kad ir veikta zādzība :( Skumji
27/08/2010 00:05
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: