Policijas PR darbojas kā kriminogēna politekonomiskā grupējuma sastāvdaļa?
Publicēts 1. decembrī, 2008.
Pirms nepilna mēneša kāds speciāli nopludināja ļoti ticamas ziņas, ka vienam no Ventspils tranzītnieku karotājiem, par «melno oligarhu» dēvētajam Oļegam Stepanovam Ekonomikas policija teju, teju gatavojoties uzrādīt aizdomās turamā statusu. Nebija gan skaidrs, kurā kriminālprocesā tas varētu notikt — vai par 150 miljonu dolāru zaudējumu nodarīšanu Latvijas Kuģniecībai 2002. — 2005. gadā, kad Stepanovs tur bija par padomes priekšsēdētāju, vai arī citā stipri vien saistītā procesā par stividorlīgumu izzagšanu no LSF Trans, vai arī par saistību ar spiegošanas kampaņas finansēšanu, vai arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas sakarā, vai vēl kādā citā kriminālprocesā.

Parādoties šādai iespējai, kāds uzreiz pamatoti piezīmēja: parasti tā nekad nenotiek — ka visi zinātu par kādas personas (pat ja tas ir Stepanovs) iespējamo atzīšanu par aizdomās turamo, ja tas vēl nemaz nav noticis. Vairāku tranzītuzņēmumu augstākās vadības, akcionāru un advokātu vidū šī jautājuma sakarā izcēlās neliels jūklis — neviens nesaprata, ko šajā situācijā īsti domāt, un patiesi: beigu beigās izrādījās, ka Stepanovam aizdomās turamā statusu tik tiešām nemaz nav piemērojuši. Vismaz pagaidām, cik zināms.

Bet kāpēc policijas preses sekretariāts vispār pieļāva šādas informācijas nopludināšanu? Lieta tāda, ka bijušais policistu priekšnieks Juris Rekšņa tagad vada kompāniju SSF Apsardze, kurā vienīgais īpašnieks bija SSF Group, kura vienīgais dibinātājs savukārt ir Oļegs Stepanovs. Bet Rekšņam, kā zināms, sieva ir tā pati Ieva Zvīdre-Rekšņa. Domāju, ka tieši šī portāla lasītājiem ir pašiem zināms, kāda PR speciālistiem ir iespēja izzvejot noderīgu informāciju neoficiālos ceļos :) Runā arī, ka Rekšņu-Zvīdru pārim Solvita Āboltiņa un Iveta Veiss esot ģimenes draudzenes. Bet runā jau visu ko, pareizi?

Abstrahējoties no dažādām runām, vienalga iznāk, ka vismaz šajā gadījumā policijas PR daļa ir nostrādājusi kriminogēnam politekonomiskajam grupējumam par labu. Notikumu attīstība izvērtusies šāda: vispirms no policijas nopludināta informācija, pēc tam juristi sacēluši brēku par to, kāpēc visiem zināms par procesuālo darbību, kas vēl nemaz nav notikusi, un galu galā aizdomās turamā statuss tā arī neesot uzrādīts — procesa virzītāji noraustījušies.

Jāatzīst, ka tas tomēr nav glābis Stepanovu un viņam pietuvinājušās personas no dažādām citādām krimināltiesiskām neveiksmēm. Viņu juristu Kvēpa un Nīcgaļa kontrolētie 27,55% no Latvijas Kuģniecības akcijām 55 miljonu latu nominālvērtībā ir un paliek arestēti. «Operācijas KURMIS lieta» tiesā atzīta par safabricētu (visa lieta, kā tiesas izmeklēšanā izrādījās, «pamatojās» uz viena veca dzērāja fantāzijām) un tagad jau sāk pavērsties pret pašiem safabricētājiem. «Ojāru Grinbergu» farss beidzies ar 3:0 Lemberga labā. Pat Jansonu (par neslavas celšanu bijušā sulu termināla bijušajam Ivanovam) attaisnoja. Un ja viņi vien zinātu, kas vēl viss tikai nesekos ;)

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: