Pievienotā vērtība jeb Par 75 štukām viņš tevis dēļ stāvēs kaut uz galvas!
Publicēts 23. jūlijā, 2009.
Ir tādi cilvēki, par kuriem tu varbūt nekad neesi dzirdējis, taču pilnīgi noteikti tu viņus esi dzirdējis. Šeit pamatā ir runa par daudziem un dažādiem mūziķiem, kas spēlē tādās grupās, no kurām slavens parasti ir tikai līderis — dziedātājs/ģitārists, kaut arī visu melno darbu dara divi līdz seši pārējo instrumentu spēlētāji.

Viens no daudzpusīgākajiem mūžīgajiem piespēlētājiem un dziesmu līdzautoriem ir vīrelis, vārdā Josh Freese. Guns'N'Roses, Nine Inch Nails, Stings, A Perfect Circle, Static-X, Black Light Burns, Devo, Offspring, QOTSA, Murderdolls… pavisam viņš spēlējis vairāk nekā 300 dažādos studijas, dzīvajos, DVD, remiksu un visos citos iespējamajos ierakstos un albumos. Un tagad izlaidis arī savu otro soloalbumu, kurā pats iespēlējis un iedziedājis visu.

Kā mums māca digitālā laikmeta mūzikas un biznesa ģēnijs Trents Reznors, jādod cilvēkiem par viņu naudu pievienotā vērtība, ja tu gribi, lai viņi pērk tavu mūziku. Pašam Reznoram tas izdodas spīdoši: pēdējais albums The Slip bija (un ir) pieejams absolūti par brīvu mēnešiem ilgi (pie kam Apple Lossless un FLAC kvalitātē), līdz iznāca fiziskā tirāža, un tomēr divu mēnešu laikā tauta izpirka visas 250 000 fiziskās kopijas CD DVD formātā, neskaitot ultralimitēto tirāžu vinila plates, kuras ir pavisam nedabonamas. Ar iepriekšējo albumu Rēgi (Ghosts I — IV) bija stipri līdzīgi. Tad nu Josh Freese ņēmis piemēru no sava mentora un bijušā grupas biedra un savā mājaslapā www.joshfreese.com piedāvā visādas versijas savam albumam, kurš saucas «Since 1972».

Par $7 albums ir nokačājams, par $15 — fiziskā kopija, tas tā kā būtu OK. Par $50 pienākas ne tikai  parakstīts CD un krekls, bet arī piecu minūšu zvans no paša Frīzes, kura laikā pircējs var uzdot kādus vien tik jautājumus vēlas — tajā skaitā stulbus. $500, un vari iegūt iepriekšminēto — plus parakstītu bungu un pusdienas restorānā kopā ar Džošu, un tas viss tiks filmēts un ielikts jūtūbē. Pasākumu viena «dižā» vērtībā vari uzdāvināt savai draudzenei: viņa varēs nomazgāt bunguvīra mašīnu, vai arī viņš mazgās tavas draudzenes braucamo, pēc tam patusēsiet uz Queen Mary Longbīčas reidā, pēc tam piedzersieties bārā un pēc tam Longbīčas tiesu nama priekšā apšņakāsiet cits citam matus. Tā tur rakstīts! …

Par $5000 šis tips uzrakstīs par tevi dziesmu, ievietos to lejuplādējamā EP, kas pieejams iTunes, un arī vēlāk ievietos šo dziesmu jaunajā albumā. (Tikai neraksta, kuras no tām 25  grupām, kurās viņš vienlaicīgi (pie)spēlē, jaunajā albumā.) Un vēl jūs kopīgi režisēsiet šai dziesmai klipu.

Par 10 «lielajiem» tu pavadīsi visu dienu kopā ar bundzinieku un dienas beigās pēc plašas tusiņu programmas iegūsi savā īpašumā Džoša veco Volvo. 1993. gada vāģis, nobraukums 72 000 jūdzes. Varbūt nemaz nav tik slikts darījums, a? Bildē tas vāģis izskatās tīri tā neko.

Smejies vai ne, bet Džošam jau ir izdevies pārdot kaut kādas tamlīdzīgas bezjēdzības par 20 štukām! Toties piedāvājumā vēl ir extra mega superpaka par 75 tūkstošiem dolāru. Par tādu summu varēsi nocelt meistaram vienu no viņa bungu komplektiem un ievilkt nāsīs. Viņš aizņemsies no viena Tool dalībnieka Lamborghini un vizinās tevi pa L.A., bet pēc tam Robins Finks no NIN baros jūs ar (citēju) «jēlu lazanju» — «raw lasagne», lai ko tas arī nozīmētu. Varēsi vazāties Džošam līdzi tūrē vairākas dienas, un viņš pēc tam uzrakstīs, ierakstīs, publiskos un mārketēs piecu dziesmu EP, kas būs pilnībā bāzēta uz tavu dzīvesstāstu — vai ko nu tu viņam tur sastāstīsi. Ja tev pašam ir grupa, Džošs tajā bungos veselu mēnesi, piedalīsies albuma ierakstā, brauks tavas grupas tūrē, darīs da jebko… vai arī sēdēs kopā ar tevi pagrabā un džemos visu mēnesi. Tas viss par 75 000.

Jā, pagājuši ir tie laiki, kad pēc otrā albuma Nevermind ierakstīšanas, par kuru Nirvana saņēma ceturtdaļmiljona avansu, Kurts Kobeins par dažiem simtiem nopirka knapi kustošu 1963. gada Pontiaku. Pārbraucis mājās Sietlā, viņš konstatēja, ka no dzīvokļa ir izlidināts par nemaksāšanu, un viņš kādu laiku nakšņoja šajā Motormuzeja eksponātā, kamēr ievācās basista Krista Novoseliča (kuram vienīgajam no trijotnes bija sieva un mājele) pažobelē starp grāmatu kaudzēm, kur jau mitinājās Deivs Grols. Par nopelnīto ceturtdaļmiljonu visi trīs gluži vienkārši bija aizmirsuši. («Kāds mums izsniedza kredītkartes, un mēs bijām pārsteigti par to, ka eksistē tādi mazi plastmasas nieciņi, ko tu iebāz sienā, un ārā izlec 400 dolāri,» tā Grols. Vēlākos savus miljonus trio glabāja Sietlas bankā, par kuras apzīmēšanu ar krāsas baloniņu Kobeins reiz pusaudža gados bija nokļuvis īslaicīgajā arestā.) Ap to pašu laiku Smashing Pumpkins debijas albums jau bija ticis līdz platīna statusam, bet Billijs Korgans bija tā pārbijies no slavas, ka nedēļām ilgi slapstījās savā garāžā, kurā pusi laika rakstīja dziesmas, otru pusi — plānoja pašnāvību. Šodien tu vari par 75 tūkstošiem angažēt mūsdienu industriālā roka prominentāko bundzinieku, kurš par tevi sacerēs dziesmas un darīs, ko liksi. Viņš būs tavs vergs, viņš darīs visu.

Izsoles, kurās labdarības nolūkos tiek izsolītas pusdienas ar slavenībām, vairs nav nekas neparasts. Kā jums liekas, draugi — par ko jūs būtu gatavi maksāt, piemēram, $500? Vakars ar Rēziju Kalniņu? Nedēļas nogale ar Māri Gulbi? Tusiņš ceturtdienas vakarā pirtī ar Stepanovu, dzērienus lej Ventspils domnieks Šafranskis? Jebkurā gadījumā — Josh Freese pierāda, ka šādam sviesta biznesam kaut kāds potenciāls acīmredzot ir. Tikai žēl: līdz šim lielākā daļa no grupām, kurās viņš spēlējis, bija radījušas tādu «straight-edge» auru ap sevi. Nopirkta iespēja patusēt ar bungu lielmeistaru (kas viņš neapšaubāmi ir) līdzinās iespējai, piemēram, piemaksāt Merilinam Mensonam par iespēju ieperināt šo tavā dzīvoklī, Tvigijs Ramiress nāk bonusā. Vai uz mēnesi noīrēt Imantu Ziedoni, nu — kaut vai Kārli Vērdiņu. 

 


Komentāri (2)
veldre: smux raxts, tikai, kobeins nav apraxtijis sietlas bankas, tas bija houmtaunaa, + pec tam vinsh padnjalsa uz volvo
25/07/2009 21:39
krix: tiešām labs raksts
25/07/2009 23:03
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: