Paranoja tevi glābs! jeb Īsa pamācība šifrēšanā
Publicēts 25. oktobrī, 2010.
Šomēnes Rīgas Ekonomikas augstskolā (www.sseriga.edu.lv) noritēja seminārs žurnālistiem — «Digital Source Protection and Encrypting». Semināru vadīja Frederik Lauren, ilggadējs Zviedrijas televīzijas žurnālists, klāt bija arī zviedru mācībspēks Hans Manson un mūsu vietējie IT drošības eksperti Juris Pūce un Romāns Jasins.

Semināru izprovocēja, protams, bēdīgā virzienā aizgājušais Ilmāra «Neo» Poikāna un Ilzes Naglas gadījums.

Seminārā Latvijas žurnālisti tika iepazīstināti ar šādiem ikdienā nepieciešamiem zināšanu gabaliņiem: (A) kā aizšifrēt e-pasta saraksti; (B) kā nošifrēt sūtāmos failus; (C) kā to visu atšifrēt; (D) kā nokriptēt savu cieto disku, lai cits neviens nevar tikt klāt — un, pat ja tiek, lai neko nesaprot. Kā arī mēs apguvām praktisko pusi drošu telefonsakaru izmantošanā un pēdu neatstāšanā. Jāsaka paldies ne tikai lektoram Frederik Lauren un ekspertiem, bet arī SSE Riga par organizēšanu un semināra finansētājiem — Anne-Marie and Gustaf Anders Stiftelse för Mediaforskning un Sorosa Fondam — Latvija.

Jau tuvākajā laikā (kad būs izdevies pilnībā apgūt programmatūru) es visas šīs pirmskaitļu inspirētās mācības izklāstīšu arī šajā blogā, lai ikvienam būtu iespēja noslēpt savus kritiskos datus gan no vietējiem bāleliņiem tiesībsargājošajās iestādēs, gan no bandītiem, gan arī amerikāņiem un citiem degunus-nevietā-bāzējiem.

Pasākuma kopējo kritisko nepieciešamību rezumēja Ilze Nagla: «Nu kur jūs bijāt pirms gada!»


Komentāri (1)
vovo: no sirds ceru sagaidīt padomus!!!
25/10/2010 15:18
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: