Meteorīts: saldskābais sausais atlikums
Publicēts 2. novembrī, 2009.
Meteorīta viltošanas akcija ir beigusies — tā dabūja savas 15 minūtes slavas. Tāpat kā «Aizver muti!», kas — par laimi — nebija mākslīgi veidota akcija, tāpat kā korupcijas skandāli, tāpat kā savulaik pedofīlijas skandāls, utt. Šobrīd varam sākt novērtēt, kāda ir meteorīta akcijas sabiedriskā jēga, ilgtermiņa efekts uz sabiedrību.

Iesaku šoreiz izlasīt ārkārtīgi trāpīgu secinājumu, ko izdarījusi NRA galvenā redaktore Anita Daukšte:
http://zinas.nra.lv/viedokli/anita-daukste-1/6643-nedela-ar-meteoritu.htm

Mūsdienu Latvijā ir problēma, ka tauta nespēj sagaidīt ne no viena avota attieksmi, ziņas, informāciju, kas reizē būtu godīga un noderīga. Politiķi ir korumpēti un/vai nekompetenti, un bezmaz vienīgie divi, kuros tauta ieklausās un kurus ņem par pilnu — tie ir Lembergs un Rubiks. Eiropas Savienības institūcijas tiek uztvertas kā pārāk tālas autoritātes, pašmāju institūcijām, ieskaitot pašvaldības vai Tiesībsargu, arvien lien ārā kāda āža kāja. Preses žurnālisti tiek uztverti kā konkrētus politekonomiskos grupējumus reklamējoši, un vismaz dažos gadījumos (piemēram, Lato Lapsa) šāds secinājums ir visai pamatots. Arodbiedrības (skolotāji, policisti, Žurnālistu Savienība) uzsvērti aizstāv vienīgi savējās sugas intereses.

Zinātnieku vide ir par daudz noslēgusies sevī un neģenerē sabiedriskos (ne tikai zinātniskos) līderus — nu nav mums daudzi tādi paši akadēmiķi Stradiņi, profesori Grēni, kaut gan sen jau būtu vajadzējis… Kultūra ir darījusi pilnīgi visu, lai apzināti ieciklētos sevī un nedarītu neko, kas varētu tiešām dot sabiedrībai kādu grūdienu. Sportisti? Irbes un Ekmaņa paaudzi, kas kaut ko spēja pateikt arī ārpussporta lietām, nomainījuši basketbolisti — tusētāji — viesnīcu demolētāji un pieķēzītāji.

Šādos apstākļos nevar neatzīt, ka bizness pamazām bija sācis ieņemt arī ideoloģiskās funkcijas lomu. Mēs visi atceramies, kā Šīns pamanījās kritizēt nozari, no kuras pats pelnīja. Bankas izplata savus vērtējumus par ekonomiku, bet Strautiņš un Vaikulis izsakās arī par citiem jautājumiem. Edgars Jansons, Māris Gailis, Jānis Lancers, Rafails Deifts, galu galā pat Mārtiņš Rītiņš — šiem cilvēkiem ir ko teikt ne tikai par savu biznesu, viņus uzskata par autoritātēm arī sabiedriskos jautājumos, aicina izteikties.

TELE2 ir viena no šobrīd bagātākajām, pelnošākajām un atpazīstamākajām uzņēmējsabiedrībām mūsu valstī (un ne tikai). Ja šāds visnotaļ respektējams bizness nāk klajā ar globāla mēroga apčakarēšanas akciju, kas aiz sevis lielai daļai auditorijas atstāj tukšuma un vilšanās sajūtu, tad tas ir trieciens ne tikai TELE2 pašu reputācijai (manuprāt, šis bija tas gadījums, kad tēla uzlabošana pasliktināja reputāciju, bet to mēs vēl redzēsim turpmāk, kā viss beigsies). Meteorīta viltošana ir trieciens visam biznesa sektoram — līdz šim biznesa sektora radītās ziņas, lai būtu labas vai negatīvas, tika uztvertas kā racionālas, pamatotas skaitļos un kā tādas ar augstu uzticamības pakāpi. Pēc meteorīta viltošanas akcijas cilvēki, protams, nesāks pārbaudīt katru sīkumu biznesa ziņās pie citiem avotiem, taču čakarēšanas un uzmešanas pasākums bez skaidras jēgas un bez nolasāma vēstījuma — tas ir būtiski iedragājis visa Latvijas biznesa sektora reputāciju tieši ziņu un vēstījumu uzticamības ziņā. Apstākļos, kad arī neviens cits sektors — politika, NVO, kultūra, zinātne — nespēj būt par sabiedriskajiem līderiem valstī, tam var būt tālejošākas sekas, nekā šobrīd šķiet.


Komentāri (2)
Mjā: Meteorīts pasliktinās Tele2 biznesa rezultātus, Tu saki? Vai stingri paliec pie savas pārliecības?
03/11/2009 19:29
Mjā:: Un, vēl, citviet pamanīts kometārs:
Izraksts no Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes
2009. gada 25. marta sēdes (prot. Nr. 11, 5.p)

Tele2 ir izcila runas pārraides kvalitāte Latvijā
Vidējā runas pārraides kvalitāte Tele2 ir 2,95 balles, kas ir augstākais rezultāts Latvijā. Bite rādītājs ir līdzvērtīgs - 2,95 un LMT 2,91.

Tele2 ir ievērojami labāks sekmīgi savienoto zvanu skaits
Ņemot vērā tīklā esošo abonentu skaitu, Tele2 sekmīgi savienoto zvanu koeficients ir ievērojami labāks par LMT. Tele2 nesekmīgi savienoti ir tikai 2,33 % zvanu. LMT tie ir 2,66%. Bite 2,21%, kas skaidrojams ar nelielo abonentu skaitu.

Tele2 tīklā veiksmīgi nosūtīto īsziņu koeficients ir 99,9 %
Nesekmīgi sūtīto īsziņu koeficients Tele2 tīklā ir tikai 0,1 %. LMT tīklā nesekmīgi sūtīto īsziņu skaits ir 14 reizes lielāks – 1,4 %.

Pilns pārskats ir pieejams interneta adresē http://www.sprk.lv/

Mute ciet... :)
03/11/2009 21:59
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: