Kas notiek ar Swedbank? «Baumu tehnoloģijas» vai fakti?
Publicēts 2. oktobrī, 2008.
Nu jau ikviens ir dzirdējis baumas (uzsvēršu — baumas), ka Swedbank būšot Kirdik! Tādas pašas baumas iet riņķī par SEB. Pirmā versija: baumas izlaiduši Parex. Otrā versija — jāpaskatās rādītāji!

Atgādinu, ka pie informācijas avotiem, kurus baumotāji citē sakarā ar bažām par Swedbank likviditāti, pieder vismaz viens ekspremjers, viens A/S Vent***** finansu direktors, kura CV turklāt ir arī atzīme par ilggadēju ministra amata ieņemšanu, kā arī citas pietiekami kompetentas personas. (Uzvārdus nenosaucu speciāli, lai man nevarētu piesieties par baumu izplatīšanu nolūkā graut valsts finansiālo sistēmu, par ko jau vienreiz menti tramdīja kādu SMS sūtītāju.)

Ja paskatāmies nevis pašslavinošo mājaslapu, bet gan salīdzināmus datus www.manapensija.lv, redzam — vislielākie aktīvi ir Swed (jebšu Hansa) bankas plānam Dinamika. Piesaistīti 132 milj latu no 338 000 cilvēkiem. ŠĪ PLĀNA IENESĪGUMS PĒDĒJĀ GADA LAIKĀ IR MĪNUS 14%, UN MĒNEŠA LAIKĀ IR BIJIS KRITUMS PAR 2%!!! Swedbanka ir gada laikā norakstījusi no manas un tavas pensiju naudas zaudējumos vismaz 13,5 miljonus latu, kamēr pati banka lielījās ar rekordpeļņu — 99 milj Ls pagājušajā gadā.

Tātad jāsecina, ka baumu avots par drīzumā gaidāmo Swedbankas krahu Latvijā ir nevis kādas ļaunvēlīgo konkurentu izlaistas tenkas, bet gan fakts, ka pagājušajā gadā Hansabanka, pārvaldīdama manu un tavu pensijas kapitālu, ir pārcēlusi no manas un tavas kabatas savā rekordpeļņas maisā teju 100 miljonus latu. Nav brīnums, ka gudrākie un turīgākie latvieši (un nevis viņu nolīgtie «melnie tehnologi») ar dziļām bažām gaida uz brīdi, kad Swedbanka saļodzīsies.

Komentāri (5)
Džerijs Šterns: Smieklīgi, bet es vienīgās baumas par to esmu lasījis šeit, mix.lv - toties nu jau regulāri :D No otras puses, tas tikai parāda, ka banku joma man ir sveša. Bet nedaudz iepazinies tagad ar baumu saturu, es sliecos domāt, ka tas ir konkurentu gājiens, izmantojot situāciju ar bankas nosaukuma maiņu. Atsevišķu ļaužu grupu uzskatos to viegli ir no malas saslēgt asociācijā ar bankas nedrošu situāciju. Bet nu nezinu, Hansabankai arī fui par ideju pašā pozitīvisma kampaņas apogejā mainīt nosaukumu.
02/10/2008 13:47
Reinhards: nebūtu slikti, ja tā būtu patiesība. nebūtu vismaz kredīts šamiem jāatdod:)
02/10/2008 15:27
Savanna: Kredītus piedzen šā kā tā. Ja ne vairs banka, tad iestāde, kas pārņem viņas likvidēšanu utt.
Var tikai pamainīties konts, kurp naudu jāsūta un, kas ir sliktākais, atmaksas termiņi, procenti, noteikumi utt... :/
02/10/2008 15:43
Antuanete: Cik zinu, banka un kantoris, kas pārvalda pensijas, ir divas dažādas lietas, tā ka bankas peļņai nav tieša sakara ar pensiju plāniem (tb, nav tā, ka mūsu pensijas banka būtu pārcēlusi savas peļņas groziņā).
02/10/2008 16:09
eidis: par tām pensijām varētu b ūt tā:

1) banka, kas pārvalda pensiju plānu, nopērk akcijas par , piemēram 1 LVL atklātā tirgū

2) tad pensiju fonds nopērk tās akcijas par 1,2 LVL un mūsu pensijas gaida kad cena pacelsies, lai nopelnītu ...

3) un tad akciju cena krīt (kas lielā mērā tagad ir noticis) teiksim uz 0,9 LVL

viss zaudējums tiek pensiju fondam, bet banka pati nopelnīja 0,2 LVL uz kartu akciju tajā brīdī, kad pārdeva akcijas pensiju fondam.

tāpēc es par pensiju nedomāju:
1) a kas būs ja nomiršu pirms 50 gadiem
2) nafig man šodien ieguldīt naudu, jo vienkārši ja excelī ar VPN formulu parēķina tos procentus ko fondi gadā nopelna vai nenopelna - ir izdevīgāk noguldīt šveicē naudu uz 4% gadā uz 20 gadiem - vismaz to naudu kāds no radiem dabūs, nevis kā ir ar pensiju, ka mironis pensiju nesaņem
3) atceramies kādu pensiju saņem mūsu vecāki, kas neuztaisīja smugļi mugļi
4) a kam vispār pensija vajadzīga - lai apceļotu pasauli, kad tu vairs nespēj pakustēties :-)

tā kā labak tērējiet naudu ceļojumiem un bērniem šodien - pensija tas ir apmāns par gaišo nākotni - atver acis un sāc domāt ....
03/10/2008 00:34
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: