EDSO: Preses brīvība ir apdraudēta pat vairākumā Eiropas valstu
Publicēts 1. augustā, 2010.
Eiropas Drošības un Sadarbības Organizācija (EDSO) ir pievienojusies tam autoritatīvo starptautisko organizāciju pulkam, kas ceļ trauksmi par preses brīvību ne vairs Latīņamerikā vai Indonēzijā, bet gan tepat — Eiropā! Tajā skaitā pat vecajās dalībvalstīs!

Lūk, fragmenti no ziņas:

«Ceturtdien publicētajā ikgadējā ziņojumā atzīts, ka bažas par mediju brīvību raisa situācija vairumā no 56 EDSO dalībvalstīm. Ziņojumā teikts, ka "izteiksmes brīvība tiek apdraudēta no dažādām pusēm" un ka apdraudējums izpaužas, izmantojot "tradicionālās metodes" runas brīvības ierobežošanai, kā arī "jaunās tehnoloģijas, lai apspiestu un ierobežotu informācijas brīvo plūsmu un mediju plurālismu".

Ziņojumā uzskaitīti daudzi mediju brīvības pastāvošie un potenciālie ierobežojumi, sākot ar Itālijas likumprojektiem par elektronisko novērošanu un telefonsarunu noklausīšanos, kas var "nopietni traucēt pētniecisko žurnālistiku", un beidzot ar Igaunijas likumprojektu, kas paredz pārāk daudz izņēmumu žurnālistu tiesībās neatklāt savu avotu. Kā negatīvs piemērs ziņojumā minēts arī fakts, ka Francijas prezidents Nikolā Sarkozī vienlaikus ir arī sabiedriskās raidorganizācijas "France Televisions" vadītājs.

Bažas raisa arī Ungārijas parlamenta nesen apstiprinātā mediju regulējuma pakete, kas satur mediju brīvībai bīstamus elementus, kā arī iespējamais apdraudējums Grieķijas radiostacijai, kas raida turku valodā. Ziņojumā pausta arī cerība, ka Vācija pieņems likumu, kas aizsargātu pētniecisko žurnālistiku.

Runājot par valstīm ārpus ES, ziņojumā pausts satraukums par "brutālajiem uzbrukumiem" serbu žurnālistiem, kuri kritizējuši nacionālistus, kā arī par daudzajām krimināllietām, kas pret žurnālistiem ierosinātas Turcijā. Pieminēti arī "nopietnie" mediju plurālisma ierobežojumi Kirgizstānā un uzbrukumi žurnālistiem Krievijā.

"Vardarbība pret žurnālistiem pielīdzināma vardarbībai pret sabiedrību un demokrātiju, un pret to jāvēršas ar bargu nosodījumu, un vainīgie jāsauc tiesas priekšā," uzsvēra EDSO pārstāve.»

</citāta beigas>

Diemžēl šī gada bilance Latvijā ir negatīva. Cīņas ap LTV, nebeidzamais konfliktu perēklis Dienā, nemaz jau nerunājot par Daugavpils vicemēra, laikraksta Million izdevēja Ņemcova noslepkavošanu pilsētas centrā gaišā dienas laikā — šķiet, ka EDSO secinājumi drīzumā sāks attiekties arī uz Latviju. Un aktuāls būs jautājums — ko mēs darīsim, lai stiprinātu mediju lomu un funkciju pildīšanu Latvijas sabiedrībā? (Tas ir, ko mēs darīsim vēl bez nebeidzamas ķengāšanās interneta forumos.)


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: